compareallbrokers.com

Bespaar veel geldVergelijken loont direct

compareallbrokers.com

Bespaar tijdAlle info op één plek

compareallbrokers.com

Alle actuele dataGrootste vergelijker van NL

compareallbrokers.com

100% OnafhankelijkBroker onafhankelijk

Column: Wat moet je doen als de markten dalen?

  • compareallbrokersAndré Brouwers | Beleggingsinstituut
  • compareallbrokers
  • compareallbrokers
  • compareallbrokers
Inspelen op dalende markten

Wat is de juiste strategie?

Veel beleggers stellen zichzelf momenteel deze vraag. Lange termijn beleggers vertrouwen op het feit dat aandelen uiteindelijk wel weer zullen stijgen. Veel banken en vermogensbeheerders doen hetzelfde. In het afgelopen decennium heeft niemand te klagen gehad. Maar is de strategie, de belegger en het vermogen ook bestand tegen een ander type markt? 

Mijn ervaring is dat dit zeker niet voor iedereen het geval zal zijn. Ik herinner mij nog de bleke gezichten uit de jaren 2003 en 2009. Beleggers kregen koersverliezen te verwerken van respectievelijk 62% en 55%. Vertrouwen op spreiding, kwaliteit en lange termijn kan een kostbare aangelegenheid zijn. In dit sprookje geloof ik al lang niet meer. Bovendien wordt de traditionele asset mix vaak geroemd maar zal deze binnenkort worden verguisd. 

Obligaties bieden geen uitweg zoals in het verleden. Deze categorie levert juist een risico op in plaats van het te verlagen. Om dit te begrijpen hoef je trouwens geen 35 jaar beurservaring te hebben. Des te opmerkelijker dat ik nog dagelijks portefeuilles onder ogen krijg waarin deze weapons of mass destruction te vinden zijn.

De zorgplicht en het vereiste prudente beleid van banken en vermogensbeheerders vereist een participatie in deze asset class. Vaak op aandringen van de toezichthouders overigens.

De belegger doet er goed aan om eens serieus na te denken over zijn aanpak. Ik heb dat al jaren geleden gedaan. Het heeft mij veel gebracht. Een ervaring in september 1998 was voor mij de trigger. In 6 weken tijd verloren aandelen 35% van hun waarde. De daling kwam voor iedereen en ook voor mij totaal onverwacht, zoal meestal overigens. Ik was als vermogensbeheerder actief en zag de impact op de portefeuilles.

Aandelen grafiek dalende markt

Vanaf dat moment was ik ervan overtuigd dat een andere aanpak noodzakelijk is wanneer aandelen dalen. Aangezien ik er ook van overtuigd raakte dat ik niet in staat ben te voorspellen koos ik voor een permanente en keiharde bescherming op mijn portefeuille.

Later verscheen ook het boek de Black Swan van Nicholas Taleb, inmiddels wereldberoemd. Taleb verwoorde precies hetgeen ik in de 20 jaar daarvoor had geleerd. Ik voelde mij verwant met deze professor en zijn inzichten, aangezien ook hij een beurscarrière als (optie) handelaar had.   

Het resulteerde in een strategie die ik inmiddels al vele jaren hanteer. Hierbij gebruik ik opties als vervanging van aandelen. Ik creëer daarmee een beter risico/rendement profiel, afgestemd op mijn persoonlijke risico. Een deel van de ”upside” lever ik graag in voor een permanente en keiharde dekking. Opties zijn fantastisch wanneer je begrijpt hoe je ze moet gebruiken. De meeste beleggers verliezen er helaas geld mee. 

Gratis online webinar

Op 3 maart aanstaande zal ik deze strategie bespreken tijdens een online webinar. Tevens zal ik dan een coaching traject bespreken waarbij ik serieuze beleggers de gelegenheid geef om een jaar lang door mij begeleid te worden. De basis is daarbij mijn strategie die een deelnemer in de praktijk real time kan (op)volgen.

Gratis aanmelden online seminar (3 maart 2022)

Meld je nu gratis aan bij de online seminar van André Brouwers van Het Beleggingsinstituut over de strategie van het handelen in opties. Klik op onderstaande knop en meld je aan!

text-cta-image
text-cta-image

Wanneer u een serieuze belegger bent en kennis wil nemen van een strategie die u echt beschermd, dan wil ik graag mijn inzicht, kennis en strategie met u delen

Mocht u vertrouwen op uw huidige aanpak dan wens ik u succes en hoop ik dat de olifant niet uw verhaaltje onverhoopt uitblaast.